A HELYI GYÖKEREKTŐL A GLOBÁLIS JELENLÉTIG

Amikor a vállalatot 1892-ben Svájcban megalapították, a higiéniai feltételek és a kényelem szintje jóval a ma megszokott alatt volt. Ennek a kényelmi színvonalnak az emeléséhez az egyedüli, csak kizárólagosan Európában gyártó LAUFEN nagymértékben hozzájárult porcelán termékeivel.

A társaság egyes gyártóüzemeinek története még messzebb nyúlik vissza az időben. 1878-ban a szaniter kerámia gyártásának gépesítésében egy, az osztrák császári vállalkozásokhoz tartozó üzem járt élen. Nem csak a hagyomány, hanem a hazai piacokon jó nevet szerzett svájci, ausztriai és cseh gyárak is hozzájárultak a LAUFEN hírnevének a megalapozásához. A LAUFEN célja akkor és ma is a vezető szerep biztosítása a technológia, a szolgáltatások és a dizájn terén. A LAUFEN az 1980-as évek elején Svájcban egy rendkívül hatékony kerámia fröccsöntő technológiát szabadalmaztatott, ami áttörést jelentett az ipari termelésben, és tartós hatással volt a gyártástechnológiára. A LAUFEN számára fontos a folyamatos fejlesztés a dizájn terén is: A falra szerelhető WC-k és a padlón álló mosdók például egy új esztétikai nyelv kialakítását tették lehetővé.

A szaniterek, kádak, bútorok és kiegészítők választékát és szakértelmét a LAUFEN kibővítette a csaptelepekkel. 1854-ben Charles Kugler alapított egy kis céget sárgaréz termékek gyártására Lausanne-ban. Svájcban az első víz- és gázcsapokat itt állították elő 1863-ban. A csaptelepeket a Laufen saját gyárában 2009-től gyártják.

 

MÉRFÖLDKÖVEK A LAUFEN TÖRTÉNETÉBEN

2013 a SaphirKeramik bemutatásával a LAUFEN világszabadalmat jelent be, mely forradalmasítja az iparágat és új trendet határoz meg a fürdőszoba dizájnban.  A SaphirKeramik ostya-vékony, de mégis robusztus falak létrehozását teszi lehetővé, a jelenlegi legfejlettebb technológiákkal elérhető 7-8 mm-rel szemben az élek sugara akár 1-2 mm-re is lecsökkenhető. A SaphirKeramik a Kartell és a LAUFEN közötti sikeres együttműködés részévé válik, és a közösen létrehozott "Kartell by Laufen" termékcsaládban öltött testet.
2012 A LAUFEN a 120 éves svájci fürdőszoba kultúráról egy lenyűgöző standdal emlékezik meg a Fuorisalone kiállításon, Milánóban.
2010 A LAUFEN szaniteráru gyártóból "teljes fürdőszoba berendezés gyártóvá" fejlődik: A mai portfólió komplett megoldást kínál a fürdőszoba bútoroktól, a kádakon és zuhanytálcákon keresztül a kiegészítőkig, a csaptelepeket is beleértve.
2009 A LAUFEN fórum megnyitja kapuit: A LAUFEN fórum több mint egy bemutatóterem. A vállalat márkájának csomópontjává vált fórum a vállalat laufeni központjában került felépítésre. Az építészeti remekmű, amely a fenntartható építészet koncepcióját közvetíti, számos neves dizájn díjjal került elismerésre az elmúlt években. Amellett, hogy itt kerülnek megjelenítésre a legújabb formatervek és a LAUFEN márka értékei, több, a fürdőszobával és az építészettel kapcsolatos ideiglenes kiállítás és rendezvény is zajlik falai között, amelyek vonzzák a látogatókat.
2007 Svájc legrégebbi csaptelep gyártója, a Similor (Charles Kugler alapította 1854-ben) felvásárlásra kerül, két évvel később a csaptelep gyártás a Laufen-i gyárba kerül áthelyezésre és termékeit LAUFEN márkanéven kezdik értékesíteni.
2003 A LAUFEN jelentős befektetéseket eszközöl a Közép-európai termelési kapacitásokba, valamint a nemzetközileg elismert termékfejlesztésbe. A formatervezés terén elért számos innováció igazolja a tervezés és fejlesztés intenzív együttműködésére fordított erőfeszítéseket. Ennek egyik első példája a Stefano Giovannoni által tervezett egy darabból álló mosdó (ILBAGNOALESSI One) volt 2003-ban.
1999 A LAUFEN csatlakozik a Roca Csoporthoz (az akkor a világ második legnagyobb szaniteráru gyártójához).
1991 A LAUFEN a kilencvenes években bővíti termelési kapacitását, felvásárol két gyárat a Cseh Köztársaságban. Ma mind az öt Közép-európai termelőüzem szilárd alapokon nyugszik.
1990 A LAUFEN a formatervre teszi a fő hangsúlyt: A Porsche Design volt a LAUFEN első globális együttműködési partnere.
1980  A LAUFEN forradalmi présöntő technológiát fejleszt ki, amely jelentősen csökkenti a gyártási időt és új mércét állít az egész iparág elé. A LAUFEN növeli termelékenységét, kapacitását és termékválasztékát.
1967 Az ausztriai Wilhelmsburgból és Gmundenből Két tradicionális gyártóüzem csatlakozik a csoporthoz.
1963 A LAUFEN alkalmazottja, Xaver Jermann feltalálja az első falra függeszthető WC-t.
1959 Fritz Lischka megalkotja a híres formatervű "Ultra" mosdót.
1952  A LAUFEN világszinten is terjeszkedik, és felvásárolja első brazíliai gyárát.
1950 A LAUFEN kifejleszti az első  kerámia kombi-WC-t, mely integrált szellőztető rendszerrel rendelkezik.
1925 A LAUFEN belép a szaniterek piacára, és az első és egyetlen fürdőszoba kerámia gyártóvá válik Svájcban.
1895  A híres "Nautilus" WC.
1892 Megalakítják a LAUFEN kerámia gyárat és elkezdődik a csempe és a tégla gyártása.